21 juli 2017

Nieuw archeologisch onderzoek Dalfsen en publiek graaft mee

De Schat van Dalfsen krijgt een vervolg, en hoe! Op de plek waar in 2015 het grafveld van de hunebedbouwers en de rijke graven van het koningspaar uit de vroege middeleeuwen zijn gevonden, start deze zomer opnieuw een archeologisch onderzoek. Bijzonder is dat inwoners en belangstellenden met archeologen van ADC ArcheoProjecten mee mogen graven. Het is uniek in Nederland dat publiek op deze schaal mee kan werken aan zo een bijzondere opgraving. Voor dit project zoekt de gemeente Dalfsen per direct enthousiaste Schatgravers die in de periode van 14 augustus tot en met 9 september de handen uit de mouwen willen steken. In totaal kunnen zo'n 400 mensen mee graven.

Verhalen uit het verleden maken ons wie we nu zijn

De gemeente organiseert samen met ADC ArcheoProjecten een opgraving waarbij publiek onder leiding van archeologen Henk van der Velde en Niels Bouma kan meewerken. Wethouder Jan Uitslag van de gemeente Dalfsen is enthousiast. “We vinden het als gemeente Dalfsen belangrijk om onze inwoners actief te betrekken bij de verhalen uit het verleden. Verhalen uit het verleden maken ons wie we nu zijn. Het is belangrijk om deze verhalen levend te houden. En dat doen we samen. Door in dit archeologische project met elkaar opzoek te gaan naar de Schat van Dalfsen, blazen we het verleden nieuw leven in en maken we het DNA van Dalfsen compleet. Het is toch mooi dat we met elkaar ontdekken dat Dalfsen 5000 jaar geleden al een fantastische plek was om te wonen.”

Schatgravers en Pottenkijkers gezocht

Inwoners van Dalfsen en omstreken, en ook andere belangstellenden uit heel Nederland kunnen zich opgeven. Mee graven naar de Schat van Dalfsen is ook voor bezoekers en vakantiegangers een bijzondere manier om de rijke historie van Dalfsen en het Vechtdal te ontdekken. De opgravingen vinden plaats van 14 augustus tot en met 9 september. Potentiële Schatgravers kunnen een week met de professionals samenwerken, maar ook kiezen voor een tweedaags arrangement of een dagdeel. Geen zin of gelegenheid om mee te doen? Pottenkijkers zijn hartelijk uitgenodigd om bij de opgravingen te komen kijken. Ook worden er publieksdagen georganiseerd op 9 september, tijdens Nationale Monumentendag en het evenement Proef Dalfsen, en op 14 oktober. Op de website www.schatvandalfsen.nl zijn de opgravingen live te volgen via de webcam.

Aanmelden om mee op te graven kan via de website www.schatvandalfsen.nl. Vanwege het beperkt aantal beschikbare plaatsen, wordt potentiële deelnemers gevraagd naar hun motivatie. Op basis van deze motivatie wordt een selectie gemaakt uit de aanmeldingen.

 

Schat van Dalfsen fietsroute

Er komt ook een wandel- en fietsroute. Bezoekers aan Dalfsen worden via de vindplaats naar het Familiepad geleid, om vervolgens in theater de Stoomfabriek de documentaire ‘Zoals Wij’ te kunnen bekijken. De vondsten van de opgraving zijn te zien in het gemeentehuis.

 

Schat van Dalfsen

In juni 2015 zijn er bijzondere vondsten uit de steentijd in Dalfsen gedaan. Er zijn toen 120 graven ontdekt, spectaculaire grafgiften en een boerderij van Hunebedbouwers. Een vondst die uniek is voor Europae. Ook zijn er graven ontdekt uit de Merovingische periode, de vroege middeleeuwen, die behoorden aan een koningspaar dat toegang had tot de hoogste elite van Noord Europa. Samen worden deze vondsten de Schat van Dalfsen genoemd.

Meer informatie vindt u op www.schatvandalfsen.nl en www.facebook.com/schatvandalfsen

De publieksopgraving Oosterdalfsen komt mede tot stand door medewerking van ADC ArcheoProjecten en een bijdrage van de provincie Overijssel.