12 mei 2018

Documentaire Schat van Dalfsen wint prijzen op filmfestival in Amerika!

Gisteravond heeft de documentaire Zoals Wij, over de Schat van Dalfsen, op het Amerikaanse TAC filmfestival de prijs voor beste script gewonnen en eervolle vermeldingen voor inspiratie en beste film. “We zijn ontzettend trots op deze prijs en feliciteren de makers Hans Dirven en Merel ten Elzen van Lovelandfp met deze internationale erkenning”, aldus een trotse wethouder Jan Uitslag.

Het filmfestival en haar bezoekers roemt de makers om de natuurlijk en heldere verbinding tussen heden en verleden en het in beeld brengen van de prachtige omgeving van Dalfsen en de betrokkenheid van de inwoners. Met deze prijzen kan er weer een hoogtepunt worden bijgeschreven in het project Schat van Dalfsen. Jan Uitslag: “Dat de archeologische vondsten die zijn gedaan in Oosterdalfsen de gemeente zoveel zouden brengen, dat hadden we nooit kunnen verzinnen. Dalfsen staat nu zelfs op de kaart in Verenigde Staten.”

In de documentaire ZOALS WIJ volgden documentairemakers Hans Dirven en Merel ten Elzen (Loveland Film & Photography) een jaar lang alle relevante ontwikkelingen rondom de Schat van Dalfsen. Te beginnen bij de schat zelf. Kijkend naar de feitelijke vondsten schetsen ze een uniek beeld van de oorspronkelijke bewoners van het gebied, haar gewoonten en gebruiken. Daarnaast zijn ze op zoek gegaan naar verbindingen met het heden; met de omgeving en bewoners van Dalfsen anno nu. De documentaire maakt op zachte en toch indringende wijze voelbaar dat de band tussen onze geschiedenis en wie we nu zijn onlosmakelijk is. Hierdoor wordt inzichtelijk waarom rituelen en gebruiken ook in deze tijd zo ontzettend belangrijk zijn. Ze laten ons voelen dat we bij elkaar horen. En dat we er, steeds opnieuw, voor kunnen kiezen om bij elkaar te wíllen horen. Als een familie. Zelfs zonder bloedband.


TAC filmfestival
Het TAC filmfestival in Eugene, Oregon vindt jaarlijks plaats en wordt georganiseerd door “The Archeological Channel”. Tijdens het festival staan documentaires en films centraal waarbij archeologie die de verbinding met antropologie in beeld brengen. De Dalfser documentaire sluit daar erg goed bij aan.

Loveland FP
Loveland Film & Photography maakt meer dan 14 jaar documentaires en films die voornamelijk gaan over erfgoed, onderwijs en kunst in Nederland. Lovelandfilms raken door herkenbaarheid.