23 april 2018

Documentaire Schat van Dalfsen in de race voor internationale filmprijs

De documentaire `Zoals wij’ (Just like us) zit bij de laatste 30 documentaires die in de race zijn voor een internationale prijs op het Amerikaanse TAC filmfestival in Eugene, Oregon. De documentaire van documentairemakers Hans Dirven en Merel ten Elzen (Loveland Film & Photography) is op 5 mei 2018 onderdeel van het hoofdprogramma van het filmfestival.

“Een paar maanden geleden waren we als gemeente al ontzettend trots dat ”Zoals Wij” was geselecteerd om vertoond te worden op dit Amerikaanse filmfestival, maar dat we nu ook in de race zijn voor een prijs is toch wel echt de kers op de taart” aldus trotse wethouder Jan Uitslag. “Van de 800 inzendingen uit 45 landen zitten we nu bij de laatste 30, dat is uniek! Schat van Dalfsen heeft al veel betekend voor de bekendheid van de gemeente Dalfsen en het Vechtdal in Nederland, maar gaat nu ook de oceaan over!”

In de documentaire volgen de documentairemakers een jaar lang alle relevante ontwikkelingen rondom de Schat van Dalfsen. Te beginnen bij de schat zelf. Kijkend naar de feitelijke vondsten schetsen ze een uniek beeld van de oorspronkelijke bewoners van het gebied, haar gewoonten en gebruiken.  Daarnaast gaan ze op zoek naar verbindingen met het heden; met de omgeving en bewoners van Dalfsen anno nu. De documentaire maakt op zachte en toch indringende wijze voelbaar dat de band tussen onze geschiedenis en wie we nu zijn onlosmakelijk is. Hierdoor wordt inzichtelijk waarom rituelen en gebruiken ook in deze tijd zo ontzettend belangrijk zijn. Ze laten ons voelen dat we bij elkaar horen. En dat we – er steeds opnieuw –voor kunnen kiezen om bij elkaar te wíllen horen. Als een familie. Zelfs zonder bloedband.

Het Amerikaanse TAC filmfestival in Eugene, Oregon vindt jaarlijks plaats en wordt georganiseerd door “The Archaeology Channel”. Tijdens het festival staan documentaires en films centraal waarbij archeologie die de verbinding met antropologie (wetenschap van de mens en volkenkunde) in beeld brengen. De Dalfser documentaire sluit daar erg goed bij aan.

De documentaire Schat van Dalfsen is een van de bijzondere projecten die is voortgekomen uit het vinden van de unieke bodemvondsten. Een musical gespeeld door kinderen uit Dalfsen, een familiepad, het ontwerp voor de woonwijk Oosterdalfsen en een gedichtenroute zijn andere hoogtepunten. Daarnaast bereidt het Drents Museum een internationale tentoonstelling voor met als werktitel “Pyramids of the North” waarbij de vondsten uit Dalfsen de aanleiding vormen. De opening van deze tentoonstelling in Assen staat gepland in 2020 om daarna door te reizen naar Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Canada.

TACIFF Logo