9 augustus 2017

Archeologisch onderzoek in Dalfsen trekt deelnemers uit heel Nederland

Maandag 14 augustus gaat de nieuwe archeologische opgraving in Dalfsen van start. Op de plek waar in 2015 het grafveld van de hunebedbouwers is gevonden gaan vanaf maandag inwoners en belangstellenden met de archeologen van ADC ArcheoProjecten meegraven naar de Schat van Dalfsen. De interesse is groot; al meer dan 220 enthousiaste deelnemers hebben zich aangemeld en nemen tot 9 september schep en troffel ter hand. Maandagochtend is het officiƫle moment, dan starten de archeologen samen met de eerste groep deelnemers aan de opgravingen.

Veel belangstelling voor de opgravingen

Het publiek is enthousiast en pakt de kans om onder begeleiding van de professionele archeologen van ADC ArcheoProjecten te graven naar de Schat van Dalfsen. Binnen twee weken hebben ruim 220 mensen van alle leeftijden en uit heel Nederland zich opgegeven. De motivatie om mee te doen verschilt. Zo zijn er archeologiestudenten die ervaring op willen doen, maar ook Schatgravers die een keer een ‘echte’ opgraving willen meemaken. Niek de Ruiter (10 jaar) heeft zin om zijn handen vies te maken; Ik ben al drie jaar aan het verzamelen, van pijlpunten tot sleutels en fossielen. Het lijkt me superleuk om eens echt te graven op zo’n plek waar je oude spullen kan vinden. Ik wil graag archeoloog worden.’’ De komende twee weken zijn er nog een aantal plekken beschikbaar, aanmelden kan via www.schatvandalfsen.nl. Op deze site zijn de opgravingen ook live te volgen via de webcam.

Persmoment: Eerste schop in het zand

Maandag 14 augustus gaat het onderzoek officieel van start. In het bijzijn van wethouder Klaas Agricola steken de Schatgravers samen met archeoloog Niels Bouma, projectleider van ADC ArcheoProjecten, de eerste schop in het zand. Tijdens het onderzoek komen alle facetten van archeologisch onderzoek aan bod en maken de deelnemers kennis met de wereld van de archeologie. Pers is maandag welkom vanaf 8.15 uur in de tent bij de opgraving, vlakbij Gerner Es 24 in Dalfsen.

Programma 14 augustus 2017

vanaf 8.15 uur

Ontvangst gasten en pers in de tent bij de opgraving, nabij Gerner Es 24. Parkeren is mogelijk bij MHC Dalfsen, Gerner Es 7A.

09.00 uur

Officieel moment met Wethouder Agricola. Archeoloog Niels Bouma van ADC ArcheoProjecten zet samen met deelnemende Schatgravers de eerste schep in het zand.

09.00 12.00 uur

Archeologen van ADC ArcheoProjecten en ‘Schatgravers’ doen samen onderzoek in het gebied. De archeologen en deelnemers graven tot 16.00 uur en pauzeren van 12.00 tot 13.00 uur. 

 

Archeologen Niels Bouma en Henk van der Velde van ADC ArcheoProjecten, wethouder Klaas Agricola van gemeente Dalfsen en de deelnemende Schatgravers zijn beschikbaar voor interviews. Heeft u specifieke wensen die afwijken van het programma, neem dan contact met ons op via lotte@comceptcommunicatie.nl, dan kijken we naar de mogelijkheden.

Tweede persmoment

Op woensdag 23 augustus om 14.00 uur is er een tweede persmoment. Dan presenteert wethouder Jan Uitslag samen met de archeologen de eerste resultaten en vondsten.

Pottenkijkers gezocht!

Mensen die niet meezoeken naar de Schat van Dalfsen, maar wel benieuwd zijn naar het archeologische onderzoek zijn welkom om een kijkje te nemen; Pottenkijkers kunnen van 14 augustus tot en met 9 september de hele dag de archeologen aan het werk zien op locatie en via de website. Op 9 september wordt er een speciale publieksdag georganiseerd met een gevarieerd programma.

Documentaire ‘Zoals Wij’

Op 16 t/m 18 augustus, 21 t/m 25 augustus en 28 augustus t/m 1 september is in de Stoomfabriek in Dalfsen om 14.00 uur de documentaire “Zoals Wij” te zien. In deze gratis toegankelijke voorstelling worden de resultaten van de opgravingen uit 2015 getoond en wordt een uniek beeld geschetst van de oorspronkelijke bewoners van Dalfsen, haar gewoonten en gebruiken.